Kronesautomaten var populært fordi det var enkelt og kostet lite

kronesautomaten - den norske varianten av kronespilletKronesautomaten (også kjent som knipsekassa) er en av de eldste spilleautomatene vi har i Norge. Spillet var helmekanisk, og det hele gikk ut på å «knipse» et kronestykke ved hjelp av metallringen ved siden av kassa (derav navnet knipsekassa) slik at det fløy utover mot en av lommene. Du kunne vinne 2, 3, 4 eller 7 kroner.

Du så det gjerne på butikker, puber, veikroer og ved inngangen til overnattingssteder / hoteller. Spillet var en populær greie blant nordmenn i alle aldre. Selv husker jeg fra barndommen på 90-tallet når jeg og kompisene dro på panteflaske-jakt, og satset pengene på kronesatuomaten, i håp om å treffe 7’ern slik at vi kunne kjøpe godterier på den lokale Statoil-stasjonen.

Det lå prestisje i teknikken man brukte for å skyte krona, og det ble ofte heftig diskusjon innad i kompisgjengen hvem som skulle få gjøre dette..

Kronesautomaten(og alle andre spilleautomater i Norge) ble fjernet som følge av Spilleautomatforbudet

Før spilleautomatforbudet tredde i kraft var det utplassert ca. 1.900 kronesautomater i hver krik og krok av vårt langstrakte land. Når spilleautomatforbudet var et faktum, måtte automatene fjernes. De fleste havnet på søppeldynga, eller ble destruert.

Et fåtall av disse ble solgt til og kjøpt av samlere. Fra tid til annen dukker det opp kuriosa-artikler i norske aviser om folk som vil selge sin «knipsekasse». I 2014 skrev Nordlys.no om mannen som ville selge sin kronesautomat for minimum 29.000 kr. Den ble solgt på dagen.

Ønsker du å bli eieren av en klassisk norsk spilleautomat, og da «knipsekassa»? Det dukker med jevne mellomrom opp kronespill-annonser på finn.no

Historien bak ‘Knipsekassa’

Kronespillet sin Finske forgjenger: Payazzo fra 1920-talletKronesautomaten er – i motsetning til hva mange tror – ikke norsk. Det er en finsk oppfinnelse, som der igjen er basert på et gammelt, tysk spill fra begynnelsen på 1900-tallet. Dette spillet het i sin tid Bajazzo.

Spillet er helmekanisk – det vil si at spillet ikke har noen form for elektronikk. Målet med Bajazzo var å skyte en mynt ut i fra myntinnkastet slik at den landet i en av åpningene som ga gevinst.

Bajazzo betyr klovn, på italiensk vis (italiensk: pagliaccio). Navnet kommer av at de fleste spillmaskinene hadde en klovn i midten. Denne måtte styres mot metallkuler som ble sluppet fra toppen av automaten, etter myntinnkast. Dersom spilleren fanget kulen med klovnen, ble det gevinst.

Bajazzo ble importert til Finland rundt 1920-tallet. Finnene døpte om spillet til Pajatso (finsk: klovn). Finlands Spilleautomatforbund (RAY: Raha-automaatiydistys) begynte å produsere «knipsekassa», da under navnet Pajatso, eller den engelske varianten av ordet; Payazzo. Til slutt gikk spillet under navnet «Jasso» på folkemunne.

Payazzo ble så eksportert til en rekke land, deriblant Norge. Kronesautomaten ble populært i Sovjetunionen, Australia, Nederland, Las Vegas (USA), Island og i Sverige. I dag er spillet tilgjengelig i både Finland og i Chile.

Bajazzo – forfaderen til Kronespillet